Dirigent

Linnea Pettersson (2015-)

Linnea har haft ett minst sagt händelserikt liv. Året hon fyllde 18 utförde hon sin militärtjänstgöring och utbildade sig till bombtekniker. Året därpå fick hon fast anställning i Norrbottens pansarbataljon och tjänstgjorde i Afghanistan och Mali som minröjare. Men dessa hetsiga år blev för mycket efter ett tag, och hösten 2006 bestämde hon sig för att resa runt och upptäcka världen. I fyra månader levde hon med ett gäng tibetanska munkar i ett enkelt kloster högt uppe i bergen. I sin paddling längs Amazonfloden lyckades hon upptäcka 12 nya insektsarter, tre nya krokodilarter och en ny indianstam. Efter att ha rest runt i stora delar av Nord- och Sydamerika, slog hon sig slutligen ner i Alaska där hon under ett halvår jobbade som krabbfiskare.

 

Vårterminen 2008 kommer hon in på Cambridge University och deltar i ett flertal fältstudieresor. I Uganda utvecklar Linnea en ny agrikulturell odlingsmetod som två år senare visar sig ha räddat tre fjärdedelar av landets landsbygd från en svältkatastrof. När Linnea studerar norrskenets inverkan på grönlandsvalen på Svalbard, kommer hon för första gången i kontakt med Nasa, som får upp ögonen för henne. Hon blir erbjuden en tjänst på Nasa som projektledare, men tackar nej pga dåliga arbetsvillkor. För några år sedan bosatte hon sig i Piteå, där hon påbörjade sin musikaliska karriär på musikhögskolan. 2015 tog hon kommandot över Manskören Snapsakademien och fortsätter än idag att leda kören mot storartade framgångar.

 

 

Linnea har dessutom:

Civilingenjörsexamen i Teknisk Matematik, Bioteknik och informationsteknik.
Svart bälte i fem olika kampsporter.
Flytande språkkunskaper i sju olika språk.
Kommit på plats 18 i Tour de France.
Skypat med Dalai Lama.
Ätit middag med bl.a. Angela Merkel, Kungen och Joe Biden.
Bestigit Mount Everest.
Seglat jorden runt helt ensam.
Firat ner en barnfamilj från ett brinnande höghus i Chicago.

Ida Persson (2010-2015)

Ida Persson - Snapsakademiens dirigent 2010 - Ida Persson är uppvuxen i Junsele i Ångermanland och har sedan tidig ålder sjungit i en mängd olika körer och vokalensembler vilket så småningom skulle leda henne till musikstudier på mer avancerad nivå.
Under gymnasietiden var det dock matematik och naturvetenskap som gällde och siktet var ett tag inställt på en civilingenjörsutbildning vid Kungliga Tekniska Högskolan, men som tur är kom hon på bättre tankar och sökte sig istället till Sjöviks Folkhögskola utanför Avesta där hon påbörjade sina musikstudier.

Därefter fortsatte hon på Birka folkhögskola utanför Östersund i två år för att slutligen hamna i Piteå där hon nu går sitt femte och sista år på musiklärarutbildningen med inriktning mot klassisk sång. Utöver sina studier är Ida även aktiv medlem i Erik Westbergs vokalensemble och jobbar på sidan om som sopransolist. Sedan hösten 2010 har hon arbetat som dirigent åt Snapsakademien.

Då detta är min första riktiga kör att få leda känner jag mig otroligt tacksam över att det blev just Snapsakademien. Jag anser att man brukar kunna dela upp körer i två kategorier – den ena är den glada amatörkören där det kanske inte låter så bra men där man skämtar glatt och har väldigt roligt tillsammans. Den andra är den pretentiösa kören där det låter fantastiskt vackert men där man någonstans i sin ambition att låta så bra som möjligt lyckats tappa bort glädjen i musiken.

Snapsakademien är därför enligt mig den perfekta blandningen – det finns enorm potential och kan låta otroligt vackert (åtminstone om de gör som jag säger), och samtidigt finns det också en värme och humor i gruppen där det under repen kan skämtas och skrattas stup i kvarten.Under de fem år som jag haft privilegiet att få leda denna förträffliga och humoristiska kör har det skett en stor musikalisk utveckling som jag är väldigt stolt över att få tagit del av. Jag ser därför både med glädje och vemod fram emot det som antagligen nu blir mitt sista år som kördirigent i en av de mest vildvuxna körer jag någonsin har träffat på.

Ida Persson

Elisabeth Rünell (2009-2010)

Joakim Holm (2007-2009)

Joakim Holm - Snapsakademiens dirigent Joakim Holm kommer ursprungligen från Ängelholm i Skåne och var medlem i Snapsakademien 2006-2009. Den musikaliska karriären började i 10-årsåldern som slagverkare i Engelholm Marching Band, men sedan gymnasiet har sången tagit allt mer plats på agendan. Hösten 2007 stod kören utan dirigent, men den dåvarande andrabasen växte så småningom in i rollen som ledare med mycket hjälp från övriga körmedlemmar. För sitt engagemang under denna period tilldelades Joakim Snapsakademiens Guldnål vid körens 15-årsjubileum 2010.
Joakim tog sin civilingenjörsexamen vid det internationella progamet för materialteknik 2012. Han bor nu i Karlstad och arbetar som ingenjörskonsult inom avancerade lättviktsstrukturer med inriktning mot kolfiberkompositer. På fritiden dömer han fotboll och tillbringar mycket tid framför spisen.

Joakim Sandström (2001-2007)

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att förhindra skräppost. Läs mer om hur dina kommentarsuppgifter behandlas.