Om kören

Snapsakademien – inte bara en kör

Snapsakademien är inte bara en anrik manskör som startades år 1995, utan även ett svar på ett outtalat behov som länge funnits på dåvarande Tekniska högskolan i Luleå. Ett behov av att värna sittningstraditioner, sjunga flerstämmiga stycken vid livligare tillfällen och att ha trevligt.

Vi uppträder företrädesvis på middagar och andra festligare tillfällen både inom och utom universitetsmiljön. Alla våra framträdanden är specialanpassade för tillfället. Repertoaren spänner över ett brett register; från klassiska manskörspärlor via hyllningar till kvinnan fram till mer moderna och humoristiska stycken. Vi har även en del egetarrangerat material.

Ta gärna kontakt med oss så diskuterar vi fram ditt önskeframträdande.

 

Om namnet

Snapsakademien innebär att om vi dricker sprit så gör vi det gärna i form av kryddad snaps efter eget behag under våra traditionella sillmiddagar, och med trevlig melodi i flera stämmor. Vi erbjuder våra medlemmar en roligare studietid, nya erfarenheter och ett större kontaktnät.

Snapsakademien är i första hand ett musikaliskt kamratskap där gemenskapen är viktig. Självklart är sången en grundpelare, men vi skapar även upplevelser för livet.

 

Att bli Snapsakademiker

Alla är välkomna till våra provrepetitioner som äger rum de första veckorna under höstterminen. Där går vi igenom delar av vår standardrepertoar och du får känna dig för om du tycker det här med att sjunga i manskör är något för dig. Provsjungningar äger därefter rum där vi lyssnar på din röst, och om så passar placeras du som en klingande tenor eller en mullrande bas. Notläsning är dock inget krav och många nuvarande körmedlemmar hade aldrig tidigare sjungit i kör innan de började i Snapsakademien. Efter att ha deltagit i ditt första framträdande i frack och mössa så kan du slutligen räkna dig själv till den ständigt växande skaran av fullvärdiga Snapsakademiker.

Det vi kräver av dig är att du tar ditt ansvar och lär dig de noter som vi kommit överens om att vi ska kunna och att du ställer upp på repetitioner och framträdanden. Om det är svårt att lära sig ett stycke måste du säga till de övriga i din stämma så att de kan hjälpa dig.

Om du tycker att det här passar dig, eller om du har några frågor, kontakta oss gärna.

 

Snapsakademiens historia

Snapsakademien grundades 1995 av ett gäng sångglada Lulespexare som tyckte att det här med stämsång var kul. Kören växte och verksamheten fick så småningom fastare former: våren 2001 konstituerades föreningen Snapsakademien och hösten 2001 började Joakim Sandström, en förstabas som ganska snabbt tog över kören och blev dess första riktiga dirigent. Den 30 april 2005 firades körens 10-årsjubileum med jubileumskonsert och dito fest, en tillställning i vilken såväl dåvarande som före detta medlemmar deltog. Fem år senare var det dags för 15-årsjubileum, med samma pompa och ståt som sist.

Snapsakademien har genom åren satt sitt avtryck både här och där i Skandinavien. Vi har deltagit i två Lulespex (Al Capone 1998 och Erik XIV 1999), rest till såväl körhelgen i Tromsö (1999, 2003) som till manskörsfestivalen Kapris i Uppsala (2005, 2007, 2008, 2010, 2013) och NSSS (Nordic Student Singers’ Summit) i Linköping, (2011) samt i Estland år 2014 då studentkörsfestivalen NSSS återigen arrangerades och nu senast i Oulu, Finland år 2017.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att förhindra skräppost. Läs mer om hur dina kommentarsuppgifter behandlas.